Jumaat, 25 Oktober 2013

Bajet 2013

Antara intipati #Bajet2014 :

1) ESD1M - Elaun Sara Diri 1Malaysia
Semua rakyat Malaysia yang sudah berusia 18 tahun akan menerima elaun sara diri RM150 sebulan secara automatik tanpa mengira latar belakang keluarga. (Perkiraan umur mengikut tahun)

2) BR1M 3.0 - Bantuan Rakyat 1Malaysia 3.0
Setiap ketua keluarga yang mana pendapatan isi rumah di bawah RM3000, akan menerima menerima elaun sara keluarga RM100 untuk 6 bulan (RM2000 setahun 2 kali pembayaran terus ke akaun bank). Untuk keluarga pertama sahaja.

3. Bonus Tahunan Penjawat Awam dan Pesara.
Untuk tahun ini, semua pebjawat awam akan diberikan bonus 3 bulan gaji dan akan dibayar melalui 2 fasa. Fasa pertama bonus sebanyak 2 bulan gaji akan dikreditkan bersama gaji bulan Disember dan bonus sebulan gaji lagi akan dikreditkan pada bulan Januari.

4. KAHW1M - Bantuan Perkahwinan 1Malaysia.
Setiap pasangan yang akan melansungkan perkahwinan (yang pertama sahaja bagi perempuan), akan menerima sumbangan RM500 bagi setiap pasangan dan baucer melahirkan anak pertama tanpa caj di hospital kerajaan.

5. BSMM1M - Bantuan Side Mirror Motor 1Malaysia.
Memandangkan motor menjadi kenderaan penting bagi rakyat pertengahan dan bawahan, kerajaan menyediakan khidmat menukar side mirror secara percuma setiap 2 tahun di kedai yang terpilih.

6. BH1M - Bantuan Handyplast 1Malaysia.
Memandangkan dunia semakin mencabar, kerajaan menyediakan kemudahan handyplast untuk rakyat yang mengalami luka-luka kecil. Handyplast percuma ini boleh didapati di farmasi terpilih dengan syarat perlu membawa laporan pemeriksaan hospital pakar bersama.

7. BAUMS1 - Bantu Aku Untuk Mempercayai Semua 1ni.
kah kah kah

-Unit Media Baru, Songkok Tinggi dan Baling Mikrofon Sukan Star.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan