Selasa, 6 November 2012

Seminar Pelaburan 360 oleh Pemodalan Nasional Berhad


Dalam statement dividen asw aku 2012, yang baru ja sampai rumah, ada satu informasi berguna yang ingin aku kongsikan iaitu tentang Seminar Pelaburan 360 oleh Permodalan Nasional Berhad, PNB. Memang aku jd tertarik sebab seminar ini berkaitan pelaburan yang disampaian oleh perancang kewangan bertauliah.

 Di seminar ini anda berpeluang menambah pengetahuan berkaitan pelaburan dan perancangan kewangan. 

Tp g lebih penting ianya PERCUMA,di Perlis terutamanya kadar celik pelaburan adalah amat rendah berbanding negeri2 lain walaupun banyak usaha yg telah dilakukan kerajaan negeri untuk mendidik rakyat perlis untuk melabur,terutamanya dalam pelaburan unit amanah ini.

untuk pegetahuan,unit amanah adalah satu pelaburan yg paling selamat kerana modal yg dilaburkan adalah dijamin,terutamanya unit amanah oleh PNB yg telah dijamin kerajaan,terdapat juga unit amanah swasta seperti public mutual,kl mutual,cimb mutual dan banyak lagi unit2 amanah yang terdapat di malaysia yg terjamin pulangan nya.

tetapi masih terdapat lagi segelintir rakyat yg masih melabur kepada pelaburan haram,yg terbaru ialah pelaburan emas,mmg tidak dinafikan pelaburan emas amat meguntungan,tetapi jika kita membeli emas fizikal.

maksudnya,kita megeluarkan wang dan mendapat emas dalam tangan,bukan membeli di atas kertas sahaja.

Sangat2 berharap pihak kerajaan negeri boleh mempertingkatkan lg usaha untk menyedarkan seterusnya mendidik rakyat perlis,seterusnya generasi muda negeri ini dalam ilmu pelaburan.Ok lah,jadi siapa yg berminat untuk menyertai seminar360 ini boleh hubungi di talian 03-2057 3000,atau email kepada,seminar360@pnb.com.my

-bang ngah-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan